Anna Karenina .jpg

Anna Karenina

av Leo Tolstoj

Anna Karenina är Tolstojs klassiska roman om kärlek och äktenskapsbrott bland Moskvas och Sankt Petersburgs societet. Kärleksaffären mellan aristokraten Anna, en vacker gift kvinna, och greven Vronskij, en rik officer, ramar in och väver samman politik, religion och livet hos ett dussintal människor i det sena 1800-talets Ryssland. Det är med häpnadsväckande berättarkonst som Tolstoj målar in sin odödliga kärlekssaga i den aktuella debatt som försiggick om Rysslands framtid och modernisering. Än idag anser många att det är den bästa roman som någonsin skrivits.

Damen med hunden.jpg

Damen med hunden och andra noveller

av Anton Tjechov

Anton Tjechov lyckas i korta berättelser fånga det som många kräver en hel bok för att skildra, och det är inte oförtjänt att han betraktas som världshistoriens främsta novellist. Tjechovs noveller – som pendlar mellan lättsinnighet och existentiella dilemman – tvingar ofta huvudpersonerna att genom olika händelser ompröva sina personliga erfarenheter om omvärlden. Utan att presentera något som rätt eller fel sätter Tjechov upp en spegel för läsaren.

Spelaren.jpg

Spelaren

av Fjodor Dostojevskij

Det är en salig blandning färgstarka individer som befinner sig vid Rulettenburg, ett tyskt spa med internationell prägel, när den rika gamla farmodern från Moskva plötsligt chockerar alla med sin ankomst.

I väntan på hennes död och arv har ett nät av relationer uppstått bland människorna vid Rulettenburg – alla med något att vinna på hennes bortgång. Inte undra på att det blir förskräckta miner när farmodern börja spela bort varenda peng på spalts egna rulett.