Pengar

av Victoria Benedictsson

Orädd och nyfiken. Hoppfull och frejdig.

Selma Berg är 16 år, har konstnärsdrömmar och vill studera. Men som ung kvinna på 1800-talet tvingas hon in i ett kärlekslöst äktenskap med en betydligt äldre man. I äktenskapet försöker Selma hitta utrymme att leva, samtidigt som ho växer sig hård och beslutsam, med friheten som enda mål.

 

 

Astarte

av Karin Boye

Astarte är namnet på den gyllene skyltdockan som handlingen kretsar kring.

Reklamexperterna kallar henne gudinnan, som begär kroppar och själar som offer. Det är 1930-tal och veckotidningarnas redaktioner brinner, drömmar om lyx och femininitet har börjat ta sitt uttryck i den puttrande svenska staden och samtidigt sitter Puh-Li tillsammans med hundrafemtio småflickors en sidenfabrik på andra siden världen och sköljer kokånger i det heta vattnet.

Gösta Berling framsida.jpg

Gösta Berlings saga

av Selma Lagerlöf

Gösta Berling är föga långt ifrån döden då han försupen och desillusionerad räddas av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han blir en del av den skara kavaljerer hon håller sig med och tillsammans lever de det ljuva livet på Ekeby. Men så en blöt julfest kommer djävulen Sintram på besök och den sagolika skrönan tar en ny vändning …